Een PRP behandeling, wat is het?

Haaruitval en dunner wordend haar zijn veel voorkomende problemen bij alle geslachten, maar het meest bij mannen op de hoofdhuid. Het komt vooral voor wanneer men ouder wordt of als gevolg van stress. En er zijn honderden verschillende behandelingen tegen haaruitval met verschillende niveaus van betrouwbaarheid en succes. Maar sommige behandelingen zijn veel meer wetenschappelijk onderbouwd dan andere. Een van deze behandelingen is platelet-rijk plasma, afgekort PRP. PRP is een stof die uit je bloed wordt gehaald en in je hoofdhuid wordt geïnjecteerd. Het is een methode die naar verluidt kan helpen bij de genezing van lichaamsweefsels, waaronder de haarwortels waaruit je haar groeit.

PRP wordt uit je bloed gewonnen met behulp van een centrifuge-achtig mechanisme dat de stof van je bloed kan scheiden en de concentratie van specifieke eiwitten die de genezing bevorderen, kan verhogen. Dit maakt dat de behandeling ook wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het trekken van kiezen. PRP wordt dan geïnjecteerd in de behandelde regio in de mond om zo het herstel te bespoedigen. Onderzoek wijst uit dat deze behandeling ook wordt toegepast bij de behandeling van kaalheid bij mannen. 

Wat gebeurt er tijdens de PRP behandeling?

Een PRP-behandeling voor haargroei is een snelle procedure, die verricht kan worden buiten een ziekenhuis. Het duurt ongeveer 30 minuten bij een daarvoor bestemde kliniek. Het proces begint met het nemen van een bloedmonster in een anti-stollings-buisje met scheidingsgel. Het buisje wordt vervolgens ongeveer 10 minuten gecentrifugeerd om de rode bloedcellen en ‘korrelcellen’ te scheiden van het plasma met bloedplaatjes. Ten slotte wordt het PRP geïnjecteerd in gebieden van de hoofdhuid waar het haar dunner wordt. Eenmaal geïnjecteerd in de huidlaag, zal activering van de bloedplaatjes plaatsvinden, wat resulteert in stimulatie van de bepaalde stoffen en het vrijkomen van groeifactoren ter hoogte van de haarwortels. De behandeling zal uitsluitend worden verricht door artsen die gespecialiseerd zijn in behandelingen omtrent haargroei. 

Alternatief voor haartransplantatie

De behandeling is een waardig alternatief voor een chirurgische ingreep in de vorm van een haartransplantatie. Waar een ‘normale’ haartransplantatie onder meer snedes vereist, is dit bij deze behandeling niet het geval. Dit maakt dat het voor veel mensen toegankelijker en fijner is. Ook het herstel zal minder lang en ingrijpend zijn. Het is echter wel zo dat met een PRP behandeling de patiënt gedurende het eerste jaar het beste een aantal keren moet terugkomen. Het wordt aangeraden om eens in het kwartaal terug te komen voor een behandeling. Het resultaat zal dan ook het beste te zien zijn na ongeveer zes tot twaalf maanden.

Voor en na de behandeling

Gewoonlijk is er geen herstelperiode na een PRP-procedure. Patiënten kunnen hun dagelijkse leven onmiddellijk na het ondergaan van de behandeling voortzetten. Na een PRP behandeling door TransHair kan de patiënt een minimaal ongemak ervaren op de behandelde plaats. Het is belangrijk op te merken dat pijnmedicatie niet is toegestaan voor en na de behandeling. Het is ook aan te raden om vooraf goed met de behandelende arts te bespreken wat je kunt verwachten. Ook is het goed om op te merken dat deze procedure niet voor iedereen geschikt is, bespreek dit ook vooral met je arts.