Geniale combinatie van sauna’s

Sommige combinaties zijn geniaal. Bitterballen met mosterd bijvoorbeeld of op je toetsenbord Ctrl C en Ctrl V. Wat ook een geniale combinatie is, is twee sauna’s in één: infrarood en traditioneel. Niet voor mensen die niet kunnen kiezen, gewoon een combinatie die je verschillende opties geeft.

Wat is traditioneel?

In combinatie met het woord sauna wordt met traditioneel Fins bedoeld. De Finse sauna is een ruimte met een kachel. Hierin ga je, na een frisse douche, ongeveer een kwartier inzitten. In de ruimte zijn, afhankelijk van de grootte, banken aangebracht. Hoe hoger je gaat zitten, hoe warmer het is. In de sauna wordt het zo’n 90 graden, naar gelang je eigen voorkeur. Door een lage luchtvochtigheid kun je dit aan. Zodra je uit de sauna komt, neem je of een koude douche of spring je in een dompelbad. Hierna neem je rust. Dit totale plaatje is een saunabad in de traditionele sauna.

En infrarood?

In een infraroodsauna is het aanzienlijk koeler: 45 tot 60 graden. Ook hierbij geldt dat je eigen voorkeur de temperatuur bepaalt. De warmte komt van straling die omgezet wordt naar een therapeutische warmte. Je kunt de straling vergelijken met de zon. Je hebt diverse soorten infraroodlampen. IR-A geeft kortgolvige straling. Deze heeft een diepe inwerking op de huid. IR-B is middengolf, deze straling wordt in de toplaag van je huid geabsorbeerd. Tot slot heb je IR-C, een langgolvige straling die de omgeving verwarmd. In een infraroodsauna komen je spieren en gewrichten helemaal tot rust.

De verschillen

Het verschil tussen bovenstaande twee soorten sauna’s is dus vooral de manier van opwarmen en de heersende luchtvochtigheid. In de Finse sauna wordt de ruimte verwarmd en neemt je lichaam dit op. In een infraroodsauna wordt je lijf rechtstreeks verwarmd. Een ander verschil is de omgevingstemperatuur. Waar een Finse sauna even de tijd nodig heeft om warm te worden, is een infraroodsauna bijna direct klaar voor gebruik. Tot slot is er een verschil in de werking op het lichaam. Bij de stralingswarmte krijg je soepele spieren, bij de warmte in de traditionele sauna kun je optimaal ontspannen.

De combinatie

Een combisauna is een luxe sauna die de twee soorten combineert. Deze sauna kun je opwarmen met infraroodlampen, maar als je zin hebt in een andere warmte steek je de kachel aan. Door twee sauna’s in één krijg je een eigen wellness. Hoe leuk is het om twee sauna’s in één ruimte te kunnen zetten? Het kost je niet eens zoveel vierkante meters en bovendien kun je elke keer weer kiezen. Ook als jij de ene sauna lekkerder vindt en je partner de ander is dit een ideale combinatie. Lekker afwisselend!